Acumulatoarele reprezinta un component esential dintr-o sursa neintreruptibila de tensiune, fiind elementul care ofera continuitate in caz de intrerupere a electro-alimentarii. Capacitatea si starea acumulatorului este cea care determina timpul de autonomie oferit de UPS pentru echipamentele protejate.
Acumulatorul VRLA (Valve Regulated Lead Acid) reprezinta cel mai uzual tip de baterii pentru UPS-uri. Aceste baterii sunt echipamente electro-chimice pe baza de plumb si solutie diluata de acid sulfuric, fiind reincarcabile, cu un nivel scazut de intretinere. Dupa cum se vede si in imaginea de mai jos, acumulatoarele contin placi pozitive si placi negative, fiind separate de fibra de sticla absorbanta (la cele AGM) sau gel la cele cu gel-acid. Acumulatoarele sunt formate dintr-o serie de electrozi conectati la puntea din plumb, ce e conectata la borne (terminale). Valva regulatoare are caracteristica de a ventila gazele adunate in caz de supratensiune.
Cum functioneaza acumulatoarele la UPS-uri? In primul rand UPS-ul, ce este conectat la reteaua electrica, prin curentul alternativ incarca in mod constant acumulatorul. In cazul in care se opreste alimentarea cu energie electrica, curentul continuu (DC) oferit de acumulator este convertit prin inventor in curent alternativ (AC), astfel fiind alimentate in siguranta echipamentele conectate la UPS pana la descarcarea acumulatorului. Odata ce revine alimentarea electrica, UPS-ul incepe sa reincarce acumulatorul.
Principalele termeni in materie de acumulatoare:
V (Volt) = tensiunea electrica al acumulatorului
A(Amperi) = curent maxim de descarcare
Ah (Amper-ora) = capacitatea totala electrica dintr-un accumulator complet incarcat
W (Watt) = putere data de produsul dintre tensiune si curentul de descarcare
Borna = terminalele acumulatoarelor (ex. T1, T2/F2, M5, M6, M8 etc.)
Durata de viata = se calculeaza dupa numarul de cicluri de descarcare/incarcare
Elemente ce influenteaza durata de viata al acumulatoarelor:
1. Conditiile de exploatare: este important ca acumulatorul sa functioneze in conditii ambientale favorabile (temperatura 0 – 40 C, umiditate 0 -95%);
2. Frecventa si intensitatea ciclurilor de descarcare;
3. Adancimile de descarcare: descarcarea profunda al acumulatoarelor poate duce la degradarea electrozilor ;
4. Conditii de depozitare :depozitarea pentru o perioada lunga al acumulatoarelor, fara incarcare constanta, duce la scaderea duratei de viata. Conditii ideale: temperatura 10 – 30 C, umiditate <80%, incapere inchisa, uscata si ventilata. Trebuie efectuat control lunar si daca tensiunea scade sub 12V, atunci acumulatorul trebuie reincarcat.
5. Mentenanta si monitorizarea periodica extinde considerabil durata de viata al acumlatoarelor.
Deorece acest tip de acumulator contine elemente nocive pentru mediul inconjurator si pentru sanatate este necesara reciclarea acestora in conditii sigure, de catre firme autorizate. Reciclarea acumulatoarelor plumb-acid reprezinta cel mai de succes program din lume, fiind aplicat si de firma noastra; puteti citii detalii aici despre programul nostru de recilare denumit AsFoRec..
Stiati ca primul acumulator a fost facut in anul 1799 de catre profesorul Alessandro Volta, care intre mai multe discuri alternate de zinc si argint sau cupru a inserat bucati de panza sau carton umezite cu apa sarata, astfel obtinand curent electric. In anul 1859 Plante a fost cel care a inventat acumulatorul plumb-acid.
Cu variate imbunatatiri, in prezent acumulatoarele au devenit o sursa indispensabila de energie back-up. Gasiti pe site-ul nostru acumulatoarele furnizate de UPS Distribution!