Inainte sa va prezentam noile produse APC by Schneider Electric, am dori sa va punem cateva intrebari:
- Aplicatiile care ruleaza pe serverul Dvs sunt importante? Cum le protejati
- Folositi un program antivirus impotriva unui atac cibernetic?
- Dar pentru o cadere de tensiune/defectare de UPS, aveti o solutie? – Aici ganditi-va cat timp dureaza sa refaceti sistemul dupa o oprire necontrolata.
Daca inca nu aveti , este momentul sa va ganditi la o solutie de electroalimentare redundanta!
Dar ce inseamna redundanta?
Wikipedia defineste in urmatorul mod termenul de redundanta: “Redundanta reprezinta introducerea de dispozitive suplimentare fata de cel de baza, care sa asigure functionarea unui sistem in cazul cand primul sau altul dintre dispozitivele cu aceeasi functie a iesit intamplator din uz”.
In termeni de UPS exista cinci configuratii de proiectare cand vine vorba de asigurarea echipamentelor critice:
- Capacitate sau “N” – cea mai comuna configuratie, ce e deobicei alcatuit de un singur UPS (N) sau mai multe UPS-uri legate in paralel, solutie minima pentru asigurarea protectiei fara solutie secundara de back-up. In cazul in care se defecteaza N, se intrerupe alimentarea electrica prin UPS.
- Izolat redundant – un UPS suporta intreaga sarcina al echipamentului critic, iar un al doilea UPS alimenteaza by-pass-ul static al UPS-ului principal; daca UPS-ul primar intra in bypass, UPS-ul secundar preia intreaga sarcina.
- Paralel redundant – configuratia N + 1, adica instalarea in paralel a doua sau a mai multor UPS-uri de aceasi capacitate ce sustin sarcina. In cazul in care unul dintre module se defecteaza sau este scos din configuratie, atunci celealte preiau sarcina fara a se trece la alimentarea electrica de la furnizorul de energie.
- Distribuit redundant – se foloseste de obicei la centre de date mari si consta in folosirea a trei sau mai multe UPS-uri cu alimentari independente, iesirea acestora fiind conectate la echipamentele critice prin mai multe PDU-uri.
- System plus system – e cea mai de incredere, insa cea mai costisitoare configuratie pentru asigurarea sarcinii critice. Este defapt crearea unui sistem de UPS-uri ce asigura ca sarcina sa nu fie niciodata transferata pe electroalimentarea de la furnizor. Poatea avea diverse forme, depinzand de “imaginatia” electricianului: 2(N+1), 2N+2, [(N+1) + (N+1)].
De obicei solutii de redundanta se folosesc in configuratii mai mari cu echipamente trifazate. Dar ce putem face daca avem un echipament monofazat?
Dupa cum puteti vedea in fiecare figura este prezent un ATS (Automatic Transfer Switch). Ce este defapt un ATS? Este un comutator automat ce asigura alimentarea redundanta al echipamentului conectat, avand doua intrari de alimentare, cate una pentru fiecare sursa de AC. Daca sursa primara devine indisponibila, atunci ATS-ul transfera automat sarcina la o sursa secundara.
Cum ma ajuta un ATS daca am un UPS monofazat?
Sa comparam configuratia unui UPS simplu si acelasi UPS utilizat printr-un ATS:
- In primul caz existenta UPS-ului in sine ofera redundanta pentru electroalimentarea sarcinii conectate, dar nu ofera protectie in cazul defectarii UPS-ului.
- In schimb configuratia cu ATS ofera neintreruperea electroalimentarii sarcinii si in cazul defectarii UPS-ului. Mai mult electroalimentarea va ramane continua si in cazul reparatiei sau schimbarii UPS-ului. Ca fiecare solutie si aceasta are dezavantaj si anume, daca in timpul nefunctionarii/mentenantei UPS-ului reteaua publica de alimentare electrica cade, sarcina ramane nealimentata.
- Pentru a elimina acest dezavantaj se poate folosi o configuratie asemanatoare care contine in plus un al doilea UPS conectat la cealalta intrare a ATS-ului.
Insumand concluziile celor trei configuratii privind redundanta (continuitatea) electroalimentarii sarcinii in tabelul de mai jos puteti sa va alegeti solutia care va poate ajuta:
1. Config. baza UPS | 2. UPS+ATS | 3. 2UPS+ATS | |
Lipsa electroalimentare retea | DA | DA | DA |
UPS defect | NU* | DA | DA |
Lipsa electroalimentare retea si 1 UPS defect | NU | NU | DA |
* Exista cazuri de UPS-uri monofazate avand Bypass intern care la anumite defectiuni nu intrerup alimentarea catre sarcina.
APC by Schneider Electric in acest an a lansat noua generatie de ATS-uri AP44XX, ce este de fapt o versiune imbunatatita al celor folosite cu succes dealungul anilor.
Caracteristicicile principale:
- gama de puteri 10A-16A -32A
- iesiri multiple, deci mai multe echipamente pot fi conectate fara necesitatea unui PDU aditional
- timp de transfer sub 10 ms
- monitorizare permanenta a surselor de alimentare
- masurarea curentului si alerte in timp util
- interfata de management prin retea, ce asigura management la distanta prin Web, SNMP, SHH, Telnet sau StruxureWare Data Center Expert
- securitate cibernetica TLS1.2
- protectie la suprasarcina
Pentru mai multe informatii, va stam la dispozitie cu cea mai mare placer!