Inainte de testare trebuie sa clarificam unele notiuni.
Capacitatea nominala a unui acumulator in general apare in denumirea (part number-ul) produsului . De exemplu din numele de BC28-12 putem deduce ca acumulatorul are capacitatea nominala de 28 Ah (Amperi-ora) si este de 12V (Volti).
Orice baterie are si o fisa tehnica redactata de producator pe care apar printre altele si parametrii de mai sus sub urmatoarea forma:
IMPORTANT!!! Cum se vede si din specificatii capacitatea nominala a unui acumulator este considerata ca fiind cantitatea de curent livrata pe o durata de descarcare de 20 ore, pana cand tensiunea acumulatorului scade la 10,5V, cum se vede si din specificatiile de mai sus. Practic in cazul sus amintit acest lucru inseamna ca daca un acumulator BC12-28 este complet incarcat, si dupa o pauza de 24 ore de dupa incarcare(reglementare standard) este supus unei descarcari cu un curent constant de 1400mA (cifra rezultata din raportul 28Ah/20h) intr-un timp de 20 de ore se va descarca complet (tensiunea la bornele sale se va reduce de la o valoare de peste 12V la valoarea de prag de 10,5V).
In cazul in care se descarca (ajunge la 10.5V) mai repede de 20 ore, are capacitate mai mica de 28Ah. In situatia opusa daca dupa 20 de ore de descarcare tensiunea va fi peste 10.5V sau tensiunea de 10.5 V este atinsa intr-un timp mai mare de 20 ore, acumulatorul are capacitatea mai mare de 28 Ah.
De asemenea din specificatii se vede ca furnizorul pune la dispozitia utilizatorului si capacitatile obtinute la timpi de descarcare mai reduse (10h, 5h, 1h), dar in aceste cazuri dispunem de capacitati mai scazute. Cu cat facem o descarcare mai rapida (crestem curentul de descarcare), cu atat beneficiem de capacitati mai mici. Astfel capacitatea acumulatorului BC28-12 daca il descarcam in 10 ore nu mai este de 28 Ah ci de numai 26.6 Ah.
Ca sa testam un acumulator avem nevoie de un tester care poate sa asigure un curent constant de descarcare ca sa avem rezultate corecte.
Trebuie sa facem urmatorii pasi:
1. Incarcam complet acumulatorul avand grija sa nu depasim curentul maxim de incarcare, data existenta la specificatii.
2. Lasam o pauza de 24 ore dupa incarcare.
3. Setam testerul la parametrii din specificatii, adica in cazul nostru :
a. Tensiunea de prag la 10.5V.
b. Curentul de descarcare la 1400mA, adica 1,4A.
Dupa setare pornim descarcarea.
4. Dupa terminarea descarcarii citim datele testerului si tragem concluzia tinand cont de cele descrise mai sus.
O testare aproximativa putem face si fara tester. In acest caz trebuie sa dispunem de cel putin doua instrumente de masura (unul pentru masurarea tensiunii si unul pentru masurarea curentului), o sarcina rezistiva variabila pentru a controla curentul si un timer pentru masurarea timpului de descarcare. In timpul testarii trebuie sa urmarim variatia curentului si sa ne straduim ca sa-l mentinem la valoarea constanta din specificatii. In momentul in care tensiunea a ajuns la 10.5V oprim cronometrul si putem trage concluziile in mod asemanator. Eroarea in aceasta testare provine din faptul ca reglarea curentului o facem manual.
Piata este obisnuita ca din denumirea acumulatorului se poate obtine informatia de capacitate nominala in Ah, insa mai sunt si exceptii si in aceste cazuri se pot trage concluzii eronate. Este exemplul acumulatorului HRC1234W.
Ce inseamna cifrele din aceasta denumire HRC1234W ?
12 vine de la 12 V, insa 34W nu reprezinta capacitate nominala in Ah ci se refera la capacitatea acumulatorului de a livra 34 de wati pe celula (204W pe acumulator – un acumulator avand 6 celule conectate in serie) pe un interval de 15 minute, in acest timp descarcandu-se la 7.8V, cum apare si in specificatii.
Daca dorim sa comparam acest acumulator dupa capacitatea nominala exprimata in Ah, recurgem la testarea prezentata anterior, utilizand desigur o descarcare pe o durata de 20 de ore. Daca ati mai cumparat acest tip de acumulator stiti ca colegii nostrii ii prezinta cum ar avea o capacitate nominala de 8,5 Ah. Ca sa sustinem prin testare aceasta valoare, curentul cu care trebuie sa facem descarcarea ar fi de 8.5/20= 0.425 Amperi. Testerul de care dispunem permite setarea curentului de descarcare cu o singura zecimala. Astfel am ales sa facem testarea cu 0.4 Amperi valoare care este potrivita unei capacitati de 0.4A*20h= 8 Ah. Daca am fi ales 0.5A ar fi rezultat o capacitate de 10 Ah.
Astfel in urma testarii cu echipamentul de care dispunem putem trage concluzia daca HRC1234W are capacitatea nominala peste sau sub valoarea de 8 Ah si din gradul de descarcare dupa 20 de ore putem incerca sa facem o aproximare a capacitatii reale.
Valori setate:
Concluziile despre test o aveti in prezentarea alaturata: